top of page

Engures ezera dabas parks

Updated: Jul 2, 2022

Dabas parks "Engures ezers" izveidots 1998. gadā. Pēc augu un putnu sugu daudzveidības un apdraudēto sugu daudzuma, Engures ezera ornitoloģiskais liegums (1957.), ir viena no bagātākajām teritorijām Latvijā. Liegumā ligzdo 187 putnu sugas, to vidū arī jūras ērglis un grieze, kuru eksistence ir apdraudēta visā pasaulē. Savukārt Rīgas jūras līča piekraste pie Engures, ir viena no galvenajām gaigalu spalvas maiņas vietām visā Rīgas jūras līcī. Pavasara un rudens migrāciju laikā te iespējams sastapt ap 900 dzērvju. Parkā vairāk nekā 40 gadus Engures ezera krastā atrodas Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas lauku bāze. Ceļotājiem un interesentiem apskatāmi dzīvnieku aploki un Orhideju taka. Ezera krastā atrodas putnu vērošanas tornis.


Pēc virsmas platības Engures ezers ir 3. lielākais ezers Latvijā. Sateces baseins 644 km². Ezerā ietek 12 lielākas un mazākas teces, bet iztek viens kanāls. Šobrīd ezera dziļums nepārsniedz 2,1 m, vidējais dziļums ir tikai 0,40 m.

Lai radītu atklātu krasta ainavu, vairākās vietās krasts tiek noganīts. Pļavās pie ezera tiek ganītas gan Latvijas brūnās, gan Hailandes, Šarolē un Herefordas govis, kā arī poļu koniki — viena no Polijas zirgu šķirnēm. Koniki Eiropā dzīvoja līdz pat viduslaikiem, vēlāk šķirne tika iznīcināta, bet 20. gadsimtā atjaunota, tā atkal piemērojusies dzīvei brīvā dabā.


GPS: 57.258048, 23.135738


bottom of page